Wouter - 12 / Jul / 2021
Het verbod op SUP’s: Wat betekent het voor mij?
Op dit moment drijft er ongeveer 150 miljoen ton plastic in de oceanen van de wereld, wat vele schadelijke effecten heeft op de natuur. Om deze plasticsoep te verminderen zijn er sinds 3 juli 2021 vanuit de Europese Commissie nieuwe regels ingesteld in heel Europa.
Deze regels richten zich vooral op de productie van kleine plastic wegwerpartikelen (SUP’s), die verboden worden. SUP’s (single-use plastics) zijn zoals de naam al zegt plastic producten die na eenmalig gebruik weggegooid worden. Welke producten met de nieuwe regelgeving niet meer geproduceerd mogen worden, en wat handige duurzame alternatieven zijn lees je in deze blog
Het eerste en misschien wel meest bekende voorbeeld van een product dat niet meer geproduceerd mag worden in de EU zijn de plastic wegwerp rietjes. Iedereen heeft ze weleens gebruikt om mee te drinken en ook iedereen heeft wel eens beelden gezien van vissen of schildpadden die verstrikt zijn in een wirwar van deze rietjes. Een goede zaak dus dat deze vervuilende rietjes niet meer gemaakt worden, maar wat zijn de alternatieven? Veel horecagelegenheden gebruiken papieren rietjes, maar die zijn kwalitatief nog niet altijd even goed. Bamboe rietjes zouden een goed alternatief zijn voor thuis, maar ook als je bijvoorbeeld een café of cocktailbar hebt. Deze rietjes van onder andere Banbu en Pandoo zijn herbruikbaar en zien er ook nog eens super elegant uit! Bij Banbu heb je ook de mogelijkheid om roestvrijstalen rietjes te kopen. Deze kan je zo vaak gebruiken als je wilt, en ze laten geen sporen na voor het milieu!
Ook plastic wegwerpbestek en bordjes zijn SUP’s en kun je dus niet meer kopen in de winkel. Waar er vroeger bij elke barbecue of picknick meerdere plastic borden, vorken en mesjes doorheen gingen zullen we dus ook hiervoor een alternatief moeten vinden. Papieren en bamboe bordjes zijn al langer verkrijgbaar en ook prettig in het gebruik. Voor het bestek kan je ook terecht bij Banbu en Pandoo. Banbu verkoop leuke, stijlvolle bamboe besteksets met alle benodigdheden voor een gezellig dinertje buiten. Bij Pandoo kan je vorken, lepels en messen los kopen en zo toch goed voorbereid op je picknick of barbecue verschijnen. Tip: Kijk voor je volgende barbecue buiten ook eens naar de grillsticks van Pandoo!
Wattenstaafjes behoorden tot de top 8 meest vervuilende producten op de stranden. De plastic steeltjes konden niet goed verwerkt worden en kwamen zo vaak in de natuur terecht. Er zijn nogal wat toepassingen waar je wattenstaafjes voor kan gebruiken: de dagelijkse hygieneroutine, handwerk, of schoonmaken. Om dit toch goed te kunnen blijven doen zijn wattenstaafjes van 100% bamboe beschikbaar. Deze zijn duurzaam, veganistisch en helemaal biologisch afbreekbaar. Bij Grace is Green bestel je gemakkelijk en snel bamboe wegwerpwattenstaafjes van Pandoo. Wil je toch gaan voor een exemplaar dat je meerdere keren kan gebruiken? Ga dan voor herbruikbare wattenstaafjes van Banbu gemaakt van gerecycled plastic en siliconen.
Een andere maatregel die sinds 3 juli is ingegaan is het statiegeld op de kleine plastic flesjes. Voor flesjes van 75 cl of minder betaal je bij de kassa nu 15 cent meer, die je weer terugkrijgt als je het flesje inlevert bij een statiegeldautomaat. Flesjes waar je statiegeld voor betaalt en kan inleveren zijn te herkennen aan het statiegeld logo. Vooral in de overgangsperiode is het dus belangrijk om op te letten of er een logo op je flesje staat. De flesjes kan je inleveren op verschillende plekken: natuurlijk in de supermarkt waar je ze gekocht hebt, maar ook tankstations en treinstations zullen de mogelijkheid geven om je flesjes daar in te leveren.
Vanaf 2023 zal ook op blikjes statiegeld komen, en de komende jaren zullen ook plastic producten als tasjes, verpakkingen en drinkbekers steeds meer verdwijnen. Vanaf 5 januari 2023 zullen de volgende stappen in het verminderen van het plasticverbruik genomen worden. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en neem eens een kijkje op de webshop van Grace is Green om te kijken op welk gebied jij je plasticverbruik zou kunnen verminderen!
Wat doe jij tegen het gebruik van SUP? Deel het met ons op Facebook of Instagram!